Fietspechhulp – een artikel van onze partner VHD

Fietspech of uw fiets gestolen? Geen nood! De alarmcentrale staat voor u klaar.

Bijna iedere Nederlander heeft wel een fiets. Nederland is niet voor niets fietsland nummer 1 op de wereld. Als fietser wilt u graag onbezorgd op pad. Naar uw werk of lekker erop uit. Toch kan het, helaas, voorkomen dat u onderweg te maken krijgt met fietspech, een fietsongeluk of u komt erachter dat uw fiets gestolen is. Gelukkig kunt u dan vertrouwen op de hulp van de alarmcentrale. In dit artikel leggen we graag aan u uit wat de alarmcentrale doet en welke hulp u als fietser en verzekerde van ENRA kunt verwachten.

Onze alarmcentrale staat op ieder moment van de dag voor u klaar. Hieronder antwoord op de vragen wat er gebeurt wanneer u met pech, schade of diefstal te maken krijgt.

Wat gebeurt er nadat ik heb gebeld met de alarmcentrale?

De alarmcentrale gaat u helpen. Zij zorgen ervoor – indien mogelijk – dat het euvel aan uw fiets snel wordt hersteld of zorgen ervoor dat u snel weer mobiel wordt gemaakt. Mocht een hulpdienst nodig zijn, dan zijn zij er binnen 30 – 45 minuten.

Hoe weet de alarmcentrale waar ik sta?
De alarmcentrale stuurt u een sms met daarin een link. Door het klikken op de link geeft u aan de alarmcentrale, door middel van GPS, uw exacte locatie door. Zo weet de alarmcentrale precies waar u staat en waar de hulpdienst naartoe gestuurd moet worden. Natuurlijk kan er ook gewoon afgestemd worden waar de hulpdienst naartoe moet.

Welke hulp kan ik ter plaatse verwachten?
De hulpdiensten zijn speciaal ingericht voor fiets pechhulp. Dat is fijn, want zo wordt u nog beter geholpen. De hulpdienst brengt u vervolgens naar de plaats van uw eindbestemming, naar een fietsenmaker of terug naar uw startpunt. In geval van een lekke band, meest voorkomend pechgeval (57% van de meldingen) heeft de hulpdienst vaak een speciale Gaadi binnenband bij zich. Indien mogelijk zullen zij voor u de binnenband vervangen. Dit is echter geen standaardprocedure, het kan ook zijn dat de pechhulpverlening u naar uw eindbestemming, naar een fietsenmaker of terug naar uw startpunt brengt. Het vervangen van een band bij een elektrische fiets is vaak geen eenvoudige klus. Deze zit namelijk goed verstopt achter de kettingkast en bagagedrager. Doordat de Gaadi binnenband twee losse eindeinden heeft is het eenvoudig te monteren. De binnenband is te vergelijken met een worst, en wordt daarom ook wel een worstenband genoemd.

Wie helpen mij?
De mensen die u helpen zijn ervaren en getrainde hulpverleners die inmiddels al vele onfortuinlijke fietsers hebben voorzien van hulp. Onze alarmcentrale heeft ruime ervaring en is de grootste fietspechhulpverlener van Nederland.

Word ik ook over de grens geholpen?

Waar u ook bent in Europa, u kunt 24/7 rekenen op de hulp van de alarmcentrale.

Kans op fietspech en diefstal verkleinen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en wilt u de kans op pech zoveel mogelijk beperken.  Hieronder leest u belangrijke tips om de kans op fietspech zo klein mogelijk te maken.

  • Zorg voor goed onderhoud
    Goed onderhoud is essentieel om de kans op fietspech zoveel mogelijk te beperken. De kans dat een goed onderhouden fiets met fietspech strandt is vele malen kleiner. Een lekke band is bijvoorbeeld een veelvoorkomend pechgeval. Daarom is het raadzaam uw banden frequent te checken. Zijn ze al oud en drogen ze uit? Dan wordt het tijd dat u ze vervangt. Verstandig is daarom uw fiets minimaal één keer (afhankelijk van hoeveel kilometers u maakt) per jaar te controleren door een fietsspecialist. Weten waar u terecht kunt voor uw fietsonderhoud, bekijk het hier.
  • Kans op diefstal beperken
    Neem een tweede slot mee en zet uw fiets, indien dit mogelijk is, vast aan een fietsenrek, lantaarnpaal of een ander vast object. Dan maakt u het moeilijker voor dieven om uw fiets te stelen en verkleint u de kans dat de alarmcentrale u moet komen helpen.
  • Ga goed voorbereid op pad
    Zorg dat u altijd goed voorbereid op pad gaat. Zeker wanneer u op een elektrische fiets rijdt is dit verstandig. Is uw accu goed opgeladen? Zijn uw banden goed opgepompt? Etc.. Zo heeft de accu van een elektrische fiets in de winter door de kou minder capaciteit dan in de zomer bij warmere temperaturen.
  • Fietsen in heuvelachtig of bergachtig gebied? Bereid u voor!
    Ook wanneer u gaat fietsen in een heuvelachtig of bergachtig gebied heeft dit invloed op de actieradius van uw accu. Wees daarom goed voorbereid op uw (lange) fietstocht. Denk daarnaast aan het vooraf oppompen van uw fietsbanden en neem ook zelf het nodige reparatiemateriaal mee.
  • Stem uw kleding goed af op het weer
    Als laatste tip: zorg dat uw kleding is afgestemd op de weersvoorspellingen. Wanneer de dag zonnig start en eindigt in een flinke plensbui, is het verstandig daarop voorbereid te zijn. Zo voorkomt u onprettige situaties of zelfs een mogelijke onderkoeling.

Tot slot

Altijd kunnen vertrouwen op de juiste hulp? Sluit een fietsverzekering inclusief pechhulp, bekijk het op deze pagina. Voor overige vragen over onze fietspechhulp, raadpleeg deze pagina.