Twee sleutels zijn noodzakelijk!

Bij de diefstalverzekeringen van ENRA voor fietsen en E-bikes is het belangrijk dat u in het bezit bent van 2 sleutels per fietsslot.

Als uw fiets gestolen wordt, moet u bij ons 2 sleutels per slot inleveren. Ten minste 1 van die sleutels per slot moet normale gebruikssporen hebben. Wat betekent dat deze sleutel gebruikt is. Daarnaast moet het slot voldoen aan de door ons gestelde veiligheidseisen. Het moet een slot zijn wat door de stichting ART goedgekeurd is en voorzien is van minimaal 2 sterren. Wanneer wij een tweede slot verplicht stellen en welke eisen we daaraan stellen leest u hier.

Wat moet u doen als u een sleutel verliest?

Dan moet u ENRA op de hoogte stellen dat u 1 van de originele sleutels verloren bent én u moet zelf een nieuwe fietssleutel bestellen. Dit kunt u doen bij de producent van het slot of via uw rijwielhandelaar. Het is dan wel belangrijk dat uw rijwielhandelaar niet zelf een sleutel aanmaakt, maar deze aanvraagt bij de producent van het slot.

ABUS sleutelservice
AXA Sleutelservice
Trelock sleutelservice

Staat uw merk er niet tussen? Dan kunt terecht bij www.fietssleutels.nl.

U kunt aan ENRA doorgeven dat u een sleutel bijbesteld hebt via www.enra.nl/zelf-regelen. Bestel de sleutel zo snel mogelijk en geef dit direct aan ons door. Pas dan is uw fiets weer goed verzekerd tegen diefstal!

Tweede slot verplicht, moet ik dan meer sleutels hebben?

Wanneer het tweede slot verplicht is, bent u ook verplicht de 2 sleutels van het registreerde slot aan ons te overleggen.  Ook hiervoor geldt dat u bij verlies of diefstal van een sleutel dit moet doorgeven aan ENRA en u bij de fabrikant van het slot een sleutel moet laten bijmaken.

Wat zijn de gevolgen als u dit niet doen?

Als u niet in het bezit bent van 2 sleutels óf als u niet aan ons doorgegeven heeft dat u een sleutel verloren bent en dat u een kopie besteld heeft, dan ben u niet verzekerd als uw fiets gestolen wordt! ENRA kan in dat geval uw schadeclaim afwijzen. Een fietsverzekering is een fraudegevoelig product. Ons tweesleutelbeleid is een manier om fraude zo goed mogelijk te voorkomen. Deze werkwijze is in lijn met een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Geldt dit ook voor een racefiets of mountainbike?

Voor een racefiets of een mountainbike geldt dit niet. Deze fietsen hebben een aparte verzekering met aparte voorwaarden bij diefstal.

Ik heb een elektronisch slot, mag dat ook?

Ja, er bestaan ook 2** goedgekeurde elektronische sloten. Of uw elektrische slot een 2** ART goedkeuring  heeft kunt u zien op de website van stichting ART. Wat voor ons belangrijk is, is dat er een zogenaamd logfile overhandigd kan worden. Deze logfile moet aantonen of de fiets wel of niet op slot heeft gestaan tijdens de diefstal.

Ik heb een ander slot en ik twijfel of dat mag, wat nu?

Neemt u even contact met ons op en wij laten u weten of uw slot door ons geaccepteerd wordt.