Fietsverzekering

Fiets meest gestelde vragen

Kan ik mijn fiets rechtstreeks bij u verzekeren?

Ja, u kunt uw nieuwe fiets of nieuwe E-bike rechtstreeks bij ons verzekeren. Bereken hier uw premie en sluit direct een verzekering af. Tweedehands fietsen kunt u alleen via een rijwielhandel verzekeren omdat deze eerst getaxeerd moeten worden.

Kan ik mijn tweedehands fiets ook verzekeren?

Ja, u kunt uw tweedehands fiets ook bij ons verzekeren. Een tweedehands fiets kan niet online verzekerd worden, maar alleen via een rijwielhandelaar. De rijwielhandelaar moet uw fiets eerst taxeren en vervolgens kan de fiets voor de getaxeerde waarde bij ons verzekerd worden.

Ik ben mijn fietssleutel verloren, wat moet ik doen?

U moet een nieuwe fietssleutel laten bijmaken bij de leverancier/fabrikant van het slot en binnen 24 uur bij ons melden dat u een sleutel heeft laten bijmaken. Dit kan via het formulier melding bijbestelde sleutel(s).

Via de volgende websites kunt u een nieuwe sleutel aanvragen:
AXA
ABUS

Voor AXA, ABUS en andere merken kunt u (ook) terecht op:
www.fietssleutels.nl

Ik heb een verlengingsaanbod gekregen voor mijn fietsverzekering, ben ik verplicht deze te betalen?

Nee, het is een vrijblijvend aanbod om uw fiets weer voor 2 jaar te verzekeren. Mocht u niet op ons aanbod ingaan kunt u het verlengingsaanbod als niet verzonden beschouwen.

Is de prijsstijging van mijn fiets meeverzekerd?

Dit is afhankelijk van uw verzekering. Vanaf 1 april 2017 is prijsstijging niet langer meeverzekerd.

Heeft u uw verzekering vóór 1 april bij ons afgesloten? Dan kan het zijn dat prijsstijging bij u wel meeverzekerd is. Kijk daarom in de voorwaarden van uw verzekering of prijsstijging meeverzekerd is. U vindt de voorwaarden onder downloads.

Wat moet ik doen bij een diefstal?
 1. Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Dit kan op www.politie.nl/aangifte. Belangrijk: vermeld in aangifte altijd de volgende gegevens van de gestolen fiets:
  • Merk
  • Type
  • Framenummer
  • Of de fiets wel of niet op slot heeft gestaan
 2. Ga naar de fietsspecialist waar u de fiets heeft gekocht. Bij de fietsspecialist moet u de volgende gegevens inleveren:
  • Proces-verbaal (dit ontvangt u binnen 5 werkdagen van de politie)
  • Twee originele sleutels
  • Kopie van het polisblad
 3. De fietsspecialist controleert het proces-verbaal en de sleutels. Als alles akkoord is wordt de schade zo snel mogelijk afgehandeld. Kunt u niet terecht bij uw fietsspecialist? Stuur bovenstaande gegevens dan in een stevige envelop naar:

               ENRA verzekeringen bv
               Antwoordnummer 651
               1600 VL Grootebroek (bvk)

Wat moet ik doen bij een cascoschade?

Bij cascoschade kunt u uw fiets laten repareren bij uw rijwielhandelaar. Wij zullen de schade met de rijwielhandelaar verder afhandelen. Het eventuele eigen risico dient u zelf te voldoen aan de rijwielhandelaar.

Wat valt er precies onder de diefstaldekking?

Onder diefstaldekking valt diefstal van het gehele verzekerde object en de gevolgschade van diefstal. Diefstal van onderdelen valt onder de cascodekking.

Wat houdt het eigen risico in?

Het eigen risico is het bedrag dat u bij schade zelf moet bijdragen. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van uw verzekeringspakket.

Bij ENRA Plus Casco is het eigen risico € 50. Bij ENRA Optimaal Casco bedraagt het eigen risico € 35. Bij diefstal of totaal verlies is het eigen risico niet van toepassing.

Bij de racefiets- en MTB-verzekering heeft u bij diefstal of totaal verlies een eigen risico van 20 procent van het verzekerde bedrag. Heeft u schade aan uw racefiets of MTB? Dan bedraagt het eigen risico 20 procent van het schade bedrag, met een minimum van € 50.

Moet ik bij diefstal of totaal verlies altijd een nieuwe fiets afnemen bij de rijwielhandelaar?

De fietsverzekering is in beginsel een naturaverzekering. Dit houdt in dat u een nieuwe fiets geleverd krijgt van de rijwielhandelaar waar u de verzekering heeft afgesloten.
 

Ik heb schade en het is niet mijn schuld, wat moet ik doen?

Probeer met de tegenpartij een Europees schadeformulier in te vullen. Vervolgens kunt u uw fiets bij de rijwielhandelaar laten repareren en het europees schadeformulier kunt u naar ons opsturen. Wij zullen voor u proberen de schade, inclusief eigen riscico, te verhalen bij de tegenpartij.

Komt bij diefstal of totaal verlies de verzekering te vervallen?

Heeft u de premie bij de start van uw verzekering in één keer betaald? Dan heeft u een aflopende fietsverzekering. Deze verzekering is object gebonden en daarom deze verzekering bij diefstal of totaal verlies altijd per schadedatum beëindigd.

U kunt ook kiezen voor een doorlopende verzekering. Bij deze verzekering betaalt u de premie per maand of per jaar. Bij een doorlopende verzekering kunt u na diefstal of totaal verlies een nieuwe fiets verzekeren op dezelfde polis.

Wat houdt ENRA Pechhulp in?

ENRA Pechhulp zorgt ervoor dat u bij pech direct wordt opgehaald (samen met uw fiets) en wordt teruggebracht naar het beginpunt van uw fietsrit. Onze pechhulpservice repareert uw fiets niet. ENRA Pechhulp is geldig in heel Europa. Heeft u voor 1 april 2017 een ENRA Plus verzekering afgesloten? Dan heeft u recht op ENRA Pechhulp Nederland. Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar.

U kunt ENRA Pechhulp bereiken op +31 (0)88 877 8044
 

Kan ik mijn racefiets of ATB bij u verzekeren?

Ja, u kunt uw racefiets, ATB, MTB, elektrische racefiets en E-MTB bij ons verzekeren.